Щодо ситуації з кримінальною справою відносно службових осіб ТОВ «Комплекс Агромарс»

Останнім часом у ЗМІ активно обговорюється ситуація стосовно ТМ «Гаврилівські курчата» (ТОВ «Комплекс Агромарс») та порушеної правоохоронцями кримінальної справи щодо службових осіб компанії.

Ми наполягаємо на тому, що у цій справі правоохоронцями знівельовано принцип презумпції невинуватості, адже у слідства відсутні обґрунтовані підстави та докази вини службових осіб ТОВ «Комплекс Агромарс». Тим самим діловій репутації підприємства завдано непоправної шкоди.

За версією правоохоронців, службові особи «Агромарсу», нібито діючи у складі злочинної організації, порушили правила екологічної безпеки під час експлуатації підприємства, що спричинило збитки державі на суму понад 250 млн грн.

Відзначаємо, що звинувачення у створенні злочинної організації є безглуздими, оскільки створений ще в 1998 році «Комплекс Агромарс» – це один із найбільших вітчизняних виробників м'яса птиці, відомий в Україні та за її межами європейським технологічним рівнем виробництва та безпечною і якісною продукцією, що відповідає стандартам Євросоюзу. Підприємство має всі передбачені законодавством дозволи й чітко їх дотримується, працюючи виключно в правовому полі.

У кримінальній справі правоохоронці виділяють три основні епізоди, які не підтверджуються належними та допустимими доказами, а також спростовані раніше рішеннями судів і висновками судових експертиз.

Правоохоронці стверджують, що внаслідок господарської діяльності підприємства відбулось забруднення земельних ділянок, розташованих біля нього у Вишгородському районі Київської області, що спричинило збитки державі на суму у 19,6 млн грн.

Восени 2017 року на підприємстві дійсно відбувся форс-мажор – через вимкнення «Київобленерго» електропостачання стався масовий падіж птахів. Проте цей падіж вивезли на спеціальний забетонований майданчик і з часом повністю утилізували своїми силами та з допомогою Сквирського ветсанутильзаводу.

При цьому під час розрахунку розміру збитків у 19 млн грн правоохоронці використовували висновок експерта, у якому зазначено, що засмічення та забруднення відходами земельних ділянок ТОВ «Комплекс Агромарс» ймовірно створило небезпеку для здоров'я людей і довкілля, а для підтвердження цього «необхідні додаткові спеціальні дослідження».

Враховуючи наведені висновки експерта, заявлений розмір збитків викликає сумнів у його обґрунтованості та вірності. Тим більше, що проведена паралельно незалежна експертиза ґрунту не підтвердила факту будь-якого забруднення. Сьогодні на земельній ділянці, яку правоохоронці називають забрудненою, формується повноцінний урожай соняшнику.

Наступний епізод, що розслідують правоохоронці, стосується нібито здійснення у 2012 році підприємством викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря без відповідних дозволів, що спричинило збитки державі на суму понад 36,7 млн грн.

Категорично не погоджуємось з наведеним, оскільки цей епізод вже розглядався в суді, і рішенням Господарського суду Київської області від 13.03.2018 р. у справі № 911/714/17 за позовом заступника прокурора міста Києва в інтересах держави відмовлено у задоволенні позову про стягнення з ТОВ «Комплекс Агромарс» 36,7 млн грн збитків.

Більш того, у даній справі було проведено судову експертизу, яка встановила, що визначити розмір збитків внаслідок викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря філією «Гаврилівський птахівничий комплекс» ТОВ «Комплекс Агромарс» не вбачається можливим.

Останній епізод, за версією правоохоронців, полягає у систематичному здійсненні «Агромарсом» незаконного видобування корисної копалини загальнодержавного значення – підземних вод, що спричинило збитки державі на суму понад 197 млн грн. Епізод нібито мав місце в період до 2014 року.

Означені обставини також вже були предметом дослідження суду у справі № 911/715/17, де прокуратурою було подано позов до Господарського суду Київської області про стягнення збитків державі у 197 млн грн через нібито використання ТОВ «Комплекс Агромарс» підземних вод без дозволу на користування надрами.

Судом встановлено, що заявлений розмір збитків не підтверджується належними і допустимими доказами, а ТОВ «Комплекс Агромарс»,відповідно до чинного закону, має право здійснювати забір підземних вод без спеціальних дозволів для сільськогосподарських, виробничих, а також власних господарсько-побутових потреб.

Як наслідок, у задоволенні позову прокуратурі було відмовлено, а за результатами апеляційного перегляду рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Підсумовуючи, відзначаємо, що ТОВ «Комплекс Агромарс» веде свою господарську діяльність виключно в межах чинного законодавства. Всі претензії правоохоронних органів, які викликані останніми резонансними подіями та які призвели до обшуків у компанії, спростовані наведеними рішеннями господарських та адміністративних судів, а також судовими експертизами.