«Агромарс» має намір побудувати завод з переробки флотошламу

За підсумками робочої поїздки до Німеччини фахівці ТОВ «Комплекс Агромарс» (торгова марка «Гаврилівські курчата») зацікавилися низкою екологічних проектів. Перший з них – завод з перероблення курпосліду, для спорудження котрого компанія залучатиме кошти ЄБРР.

Другий проект, який розглядає «Комплекс Агромарс», – це будівництво заводу з перероблення флотошламу, який утворюється після первинного очищення води, використаної в забійних цехах, на так званих флотаторах, та надлишкового мулу біологічних очисних споруд.

Зокрема компанія «Агромарс» зацікавилася проектом голландської компанії Mavitec. Цей завод з перероблення флотошламу буде, як і завод з перероблення курпосліду, виробляти електроенергію, але в інший спосіб – методом газифікації. За один день він зможе виробляти 1,1 МВт теплової енергії та органічне добриво – екочар, що використовується як добавка до ґрунту, підстилка для тварин або добавка в корми.

«У нас вже є завод з виробництва біодобавок з побічних продуктів тваринного походження. Коли ми побудуємо ще два заводи для переробки курячого посліду з використаною підстилкою, флотошламу і надлишкового мулу, то повністю замкнемо ланцюжок утилізації будь-яких відходів, що дозволить вирішити всі екологічні питання так, як це роблять в Європі», – пояснив заступник технічного директора компанії «Агромарс» Олександр Сурмач.